Zondag 22 september: Kom wees een Geus en help Leiden bevrijden!

De traditionele Geuzenvaarten komen er weer aan. Op zondag 22 september organiseren wij samen met het Geertje een historisch speel-vaar-beleef-dag in het teken van Leids ontzet en de gebeurtenissen daarom heen. Voor meer informatie en binnenkort voor het kopen van een kaartje, kijkt u hier

Over de Geuzen
In de regio Zoetermeer – Zoeterwoude hebben in 1574 tijdens de 80-jarige oorlog een aantal grote gevechten plaatsgevonden tussen de Spanjaarden en de Geuzen. Bekend is de Slag om Zoetermeer bij de Voorweg op 17 september 1574. De Geuze verloren deze slag en vertrokken varend naar het Noord Aa. Daar troffen ze opnieuw de Spanjaarden en ging het er heftig aan toe. Rond 21 september 1574 kregen de Geyzen de overhand nadat ze de dijken hadden doorgestoken en zo Leiden konden bereiken. Hier hebben de Geuzsen succesvol bijgedragen aan het Leids ontzet op 3 oktober. 

Tijdens de Geuzenvaart wordt deze slag op een speelse manier uitgebeeld. Alle passagiers aan boord worden uitgedaagd een bijdrage te leveren aan de strijd en zo de Spaanse commandant te vangen!