Over ons

Begin

Genieten vanaf het water van Zoetermeer én het aangrenzende Groene Hart West is mogelijk sinds 2012. De Gemeente Zoetermeer heeft dat jaar samen met Stichting Floravontuur Promotie Zoetermeer en de Haagse Stichting de Ooievaart proefvaarten in het Land van Wijk en Wouden georganiseerd.

Het succes van deze proefvaarten heeft op 1 mei 2013 geleid tot de oprichting van onze zelfstandige organisatie: de Stichting Rondvaart Zoetermeer met als eigen schip de Meervaarder.

bootz

Missie

bootz2Stichting Rondvaart Zoetermeer wil een breed publiek, van jong tot oud, het polderlandschap grenzend aan Zoetermeer in al haar verschijningsvormen laten beleven.

Dit gebeurt al ‘varend boven het maaiveld’ met respect voor natuur, milieu en de gebruikers en bewoners in het gebied. Door de professionele inzet van vrijwilligers en het inschakelen van lokale ondernemers willen wij ook bijdragen aan de sociale cohesie en het maatschappelijk draagvlak.

Ervaar Zuid-Holland op z’n breedst: de natuur met haar kleuren, geuren en geluiden, de rust én de ruimte van de polders in het Land van Wijk en Wouden, tussen Zoetermeer, Den Haag en Leiden. Hier verzorgt het team van Rondvaart Zoetermeer tochten vanaf Boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude of, op afspraak, vanaf andere opstapplaatsen. Leven onder zeeniveau wordt tijdens de vaarten van de Meervaarder opeens heel zichtbaar. Ondertussen houden we droge voeten in dit weidse landschap zo dicht bij huis.

Vrijwillige schippers en gidsen zorgen op een deskundige manier voor een veilige vaart en geven enthousiast uitleg over de rijke (cultuur)historie en de natuur van dit mooie stukje Nederland. Liefde voor het landschap en deskundigheid zijn hun drijfveren. Zij zorgen ervoor dat onze gasten: recreanten, leerlingen en leerkrachten, inwoners van zorgcentra en werknemers van bedrijven uit Zoetermeer en omgeving een plezierige, leerzame en ontspannen dag hebben in het fraaie Land van Wijk en Wouden.

Organisatie

boot 4Onze stichting werkt zonder winstoogmerk met alleen vrijwilligers. Kern en hart van de stichting zijn deze schippers en gidsen die op een professionele, deskundige en gedreven wijze hun rol en taak vervullen: gasten en vrijwilligers een ontspannen vaart bezorgen, waar iedereen met genoegen op terug kan kijken.

Zij zijn sociaal in de omgang met gasten en hebben een klantgerichte, adequate en flexibele instelling. Het werk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

De schipper is in het bezit van het Klein Vaarbewijs 1 en/of 2 en een certificaat marifonie. Hij of zij is verantwoordelijk voor alle (vaar)technische taken aan boord en geeft leiding aan de bemanning.

De schipper communiceert zo nodig met andere schepen, brug- en sluiswachters en andere walstations.

De gids beschikt over voldoende kennis over de ontstaansgeschiedenis van het vaargebied. Hij of zij informeert over de flora en fauna en kenmerkende elementen van het landschap vanuit zijn of haar eigen beleving of interesse. Tijdens de vaart is de gids verantwoordelijk voor de communicatie met de passagiers. Samen zijn schipper en gids verantwoordelijk voor een behouden vaart en een goede zorg voor de gasten aan boord.

Het bestuur van Stichting Rondvaart Zoetermeer bestaat eveneens uit vrijwilligers. Zij hebben professionele kennis op het gebied van marketing, financiën, productontwikkeling en communicatie.

Schip

We varen met de Meervaarder, gebouwd in 2009 naar model van een open Westfriese stalen platbodem, met ruimte voor 40 personen. Door de bijzondere uitklapbare boeg is het schip makkelijk toegankelijk voor rolstoelen en fietsen.

De stille hybride aandrijving van de Meervaarder wordt geleverd door een 38 PK sterke Kubota dieselmotor en Bellmann Drive elektromotoren met een totaal vermogen van 10  KW.

schip